|
Ladislav Angyal

Prvý videorozhodca v malom futbale na Slovensku?

KOM

Rozhodcovia v slovenských súťažiach si budú môcť na stretnutiach pomáhať s novou pomôckou.

Ako všetci vieme, videorozhodca je pomaly neodmysliteľnou súčasťou slovenského futbalu. Vo futbale pomáha arbitrom po celom svete a snaží sa im opraviť ich verdikty, ktoré neboli na hracej ploche udelené alebo boli udelené nesprávne. 

V najvyššej slovenskej súťaži môže byť rozhodca využitý len v 4 prípadoch, a to pri regulérnosti gólu, priamom udelení červenej karty, nesprávnej alebo chybnej identifkácii hráča pri udelenom osobnom treste a pri situáciách v pokutovom území. 

V súťažiach SZMF je systém videorozhodcu novinkou! Kým vo futbale sedí videorozhodca spolu s jeho kolegami za monitormi, v malom futbale sa musí prísť pozrieť rozhodca sám a spolu s videotechnikom nájdu inkriminovaný moment. Kým systém videorozhodcu sa vypracuje do najmenších detailov, testovať ho budú v Detskej lige v malom futbale v mestách Komárno, Nové Zámky a Púchov. 

„Po komunikácii s trénermi základných škôl sme cítili potrebu zaviesť tento systém, nakoľko v našich súťažiach nám rozhodujú neplnoletí rozhodcovia, ktorí sa môžu posúvať vpred od svojich 13 rokov.“ povedal Angyal, predseda komisie rozhodcov pre detskú ligu. ,,Systém následne bude odovzdaný aj iným mestám a seniorským súťažiam," dodal. 


"Prípravy na súťaž nám bežia v plnom prúde a kvôli systému VAR vykonávame viaceré technické skúšky, pripravujeme a školíme rozhodcov a pripravujeme pre nich modelové stretnutia, kde si môžu vyskúšať pracovať naplno so systémom videorozhocu," zhrnul šéf arbitrov.


Druhý hrací turnaj Detskej ligy v malom futbale v Komárne sa uskutoční už 24.03.2022, kde pri vekovej kategórii mladších a starších žiakov bude v prevádzke systém videorozhodcu.