|
Administrátor

Rozhodcovia sa pripravovali na prácu so systémom VAR

KOM

VAR (video asistent rozhodcu) je novinkou po celom svete a malý futbal nie je výnimkou!

KOMÁRNO - Dňa 24.03.2022 sa v priestoroch ZŠ Rozmarínová uskutočnil zimný doškoľovací seminár rozhodcov Detskej ligy v malom futbale v Komárne. Prečítajte si rozhovor s predsedom Komisie rozhodcov pre riadiaci úsek Komárno, Ladislavom Angyalom.

Systém videorozhodcu je veľkou novinkou vo futbale, využil sa hostoricky prvýkrát aj na Majstrovstvách sveta vo futsale a teraz je na rade malý futbal. Ako vnímate túto skutočnosť?
,,Moderné technológie sa neustále vyvíjajú a reagujú na potreby našej spoločnosti. Moderná technólogia sa začínala používať už dávno pri hokeji alebo tenise a neobišiel ani futbal. Treba však upozorniť, že videorozhodcu je možné využiť len v prípadoch nariadenia pokutového kopu, priameho udelenia červenej karty, dosiahnutie regulérneho gólu alebo pri chybnej identifkikácii hráča pri udelení osobného trestu."

Ako prišiel nápad na vytvorenie systému videorozhodcu práve v Detskej lige?
,,Prišli s tým práve tréneri základných škôl. Totiž, súťaže, ktoré patria pod moju organizáciu, rozhodujú mládežnícky rozhodcovia vo veku od 14 rokov. Neustále sa vzdelávajú po teoretickej alebo praktickej stránke a na základe svojich výsledkov sú obsadzovaní následne do stretnutí Detskej ligy v malom futbale. Keď som začal hľadať možnosti ako to dotiahnuť do úspešného konca, nemyslel som si, že to bude také náročné."

Ako dlho Vám približne trvalo zapracovať tento systém do praxe a čo všetko pre jej úspešné fungovanie potrebujete?
,,Keďže ide o deti a ich súťaže, ten systém musel byť jednoduchý, aby aj rozhodcovia vedeli s ním pracovať naplno a úspešne. Celý proces trval dva roky. Skúšali sme rôzne softvéry, ktoré by vedeli napomôcť rozhodcom, no nakoniec, sme našli úplne jednoduchý spôsob. Všetky stretnutia sa nahrávajú cez aplikáciu Sport.video. V športovej hale, kde sa stretnutia Detskej ligy konajú je zabezpečená wifi sieť s dostatočnou prenosovou rýchlosťou. Každú situáciu, ktorú musí aplikácia odoslať na server trvá približne do desiatich sekúnd. Náhľadový monitor alebo v našej súťaži tablet, ho spracuje ihneď a je dostupný k nahliadnutiu. Potrebujeme len stabilné internetové pripojenie, aby komunikácia so severom bola vždy úspešná. Kvôli tomu máme zabezpečený prenosný router, ktorý zosilní internetový signál a poskytuje dostatočné pokrytie medzi kamerou a náhľadovým monitorom. Pre prácu so systémom sme museli urobiť viaceré technické skúšky, aby systém dokázal fungovať."

Myslíte si, že rozhodcovia sú pripravení na jeho prvé využitie v riadnom zápase?
,,Určite, áno. V priebehu dnešného dňa absolvovali rozhodcovia trojhodinový seminár. Na úvod bolo teoretické vysvetlenie, kedy je systém videorozhodcu využiteľný. Neskôr sme sa presunuli na hraciu plochu, kde bol pre nich pripravený modelový zápas, v ktorom si každý z nich mohol vyskúšať pracovať s týmto systémom. Praktická časť dopadla na výbornú a pokračovali sme ďalej v teórii, kde sme sa venovali technickým inštrukciám a samozrejme, aj pravidlám hry."

Ako podľa Vás dopadnú zápasy, keď bude prítomný systém videorozhodcu?
,,Cieľom videorozhodcu, je napomôcť rozhodcom na hracej ploche pri ich rozhodnutiach. Je to o veľmi vysokej spolupráci v celom rozhodcovskom tíme a pevne verím, že všetko dopadne tak ako má."

Dostávajú mládežnícky rozhodcovia aj nejakú spätnú väzbu od komisie?
,,Všetci rozhodcovia, okrem mňa, dostávajú vypracované Správy pozorovateľa rozhodcov, kde dostanú hodnotenie, v ktorých prípadné chyby si vedia pozrieť aj na videozázname z celého stretnutia, ktoré je pre nich sprístupnené. Na nasledujúcom seminári si jednotlivé situácie rozoberieme a odôvodnime si správnosť alebo nesprávnosť rozhodnutia rozhodcu."

Systém videorozhodcu bude v plnej prevádzke využitý pri stretnutiach U13 a U15 Detskej ligy v malom futbale už vo štvrtok 24.03.2022 v Mestskej športovej hale v Komárne, kde už bude povolená aj divácka účasť.